Cesto - suroviny:
600 g. hladká múka;
1 lyžička pečivový prášok;
100 g. masť (ak dávame maslo, tak asi 125 g.);
2 vajcia;
150 g. kryštáľový cukor;
250 ml. smotana;
štipka soli;
Plnka - suroviny:
1 liter mlieko;
100 g. maslo;
200 g. cukor;
200 g. čokolády;
4 – 5 lyžíc múky.
Čokoládová poleva:
180 g. čokolády;
4 lyžice mlieko;
1 lyžica maslo;
1 lyžica cukor.
Pracovný postup:
Predhrej rúru na 180 °C. Pomasť si opak pekáča (25 x 30 cm.). Preosej si múku s pečivovým práškom. Pridaj zmäknutú masť a spolu rozmrv. Do dobre rozdrobenej masy pridáme vajcia, cukor, smotanu a soľ. Dobre všetko zmiesime a masu si rozdelíme na 5 dielov. Každý diel zabalíme do igelitu a vložíme do chladničky. Aspoň na pol hodiny. Cesto si vaľkáme medzi dvomi papiermi (na pečenie). *Viď postup pri „Chudobnéj torte“. Cesto položíme na pekáč a pečieme 10 minút. Upečené zošuchneme na mriežky, aby vychladlo. Proces opakujeme, kým všetky platne nie sú upečené.
Ochladnuté štyri platne natierame plnkou a založíme s piatou. Koláč zabalíme do igelitu a zaťažíme. Odložíme do chladničky. Aspoň na niekoľko hodín, alebo lepšie aj celú noc.
Keď si koláč vyberieme von, strhneme záťaž, igelitový obal a polejeme všetko čokoládovou polevou. Keď sa poleva stuhne, koláč krájame na obdĺžniky, štvorce, alebo aj kosoštvorce.
Plnka – postup práce:
Okrem jednej šálky, všetko mlieko si prelej do kastróla, pridaj maslo, cukor a čokoládu. Za neustáleho miešania priveď ku zovretiu a var, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. V odloženom mlieku si vymiešame múku (na hladko) a túto zmes si pozorne a postupne primiešame do čokoládovej masy. Za neustáleho miešania, na malom ohni varíme ešte asi 15 minút, kým nám masa nezhustne. Zložíme z ohňa a necháme, aby masa chladla, avšak z času na čas si ju miešame, lebo inak sa nám na povrchu stvorí kôra.
Chladnú plnku si rozdelíme na štyri časti, natrieme štyri platne a s piatou založíme, zabalíme do igelitu, zaťažíme a vložíme do chladničky.
Poleva – postup ráce:
Do sklennej mise dáme čokoládu, mlieko, maslo a cukor a varíme na pare (vo vodnom kúpeli), kým sa čokoláda nerozpustí a masa nie je úplne zlúčená. S touto polevou natrieme hornú platňu koláča. Keď sa poleva stuhne, koláč krájame.
* Podľa ľúbosti, do plnkovej zmesy môžeme pridať aj pol šálky mletých orechov.
…pripravila Božena Kulíková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára