30 októbra 2009

Chudobná torta. Maková torta so slivkovým lekvárom.

2007_Bozka

pripr. Bˇ. Kulíková

Recept na túto tortu som zdedila po svojej mame. Prečo ju nazvala chudobná? Tak, táto torta si nevyžaduje nejaké zvláštne suroviny, niečo, čo v bežnom sedliackom dome nebolo. Vždy tam boli sliepky, kravičky na podojenie, masť, múka atď. ba bol aj cukor, lebo otec vždy mal aj nejaké jutríčko pod cukrovou repou.

Teda, čo potrebujeme?

Suroviny – cesto:

500 g. hladkéj múky;

100 g. masti (alebo 125 g. neslaného masla);

1 lyžička sódy bikarbóny*;

1 lyžička pečivového prášku*;

1 balíček vanilkového cukra;

125 g. kryštáľového cukra;

250 g. smotany (alebo mlieka);

2 vajcia;

Suroviny – plnka:

300 g. kryštáľového cukra;

3 lyžice hladkéj múky;

600 ml. mlieka;

200 g. neslaného masla;

Práškový cukor s vanilkou na posypanie.

clip_image002

Pracovný postup:

Do väčšej mise dáme preosiatu múku so sódou bikarbónou a prečivovým práškom. Pridáme masť a spolu rozrobíme. Do zmesy si teraz pridáme cukor, vanilkový cukor, vajcia, smotanu a všetko spolu zmiesime. Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých čiastok (lebo potrebujeme 5 platní), ktoré si pobalíme do igelitu a dáme do chladničky, aby si oddýchlo a stuhlo - najmenej pol hodiny. (Mala som to v chladničke aj celú noc.)

Rúru si predhrejeme na jemne teplú (160 – 170 °C ). Cesto pečieme na obrátenom plechu, pekáči (ťapši), 31 x 25 cm. Preto na obrátenom, aby sa nám už upečená platňa, ľahšie zošuchla, lebo toto je krehké cesto - už upečená platňa sa ľahko láme.

Cesto, každú platňu si vaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie. Takto si ho rozvaľkáme najľahšie. Nebude sa nám lepiť ani na lopár a ani na váľok. Pozor! Dolný papier si odrežeme trošku väčší, dlhší, ako je pekáč – to nám bude mierka, aká ma byť veľkosť platne.

Rozvaľkané cesto – platňu, spolu s papierom položíme na pomastený plech (na pomastenom sa nám papier nebude šmýkať). Obkrájame kraje platne, trochu vidličkou popicháme (aby sa pri pečení nedvíhala) a dáme piecť na asi 8 – 10 minút, do bledoružova. Upečenú platňu necháme chladiť. Takto robíme zo všetkými lokšičkami – platňami. (Z obkrájaného cesta niekedy získame surovinu aj na šiestu platňu, ale ak nie, tak cesto nezahodíme. Rozvaľkáme si ho, nejakou malou formičkou si povykrajujeme venčeky, hviezdičky atď. upečieme a s lekvárom si ich pozliepkame.)

Ochladnuté platne natierame plnkou, posypeme s práškovým vanilkovým cukrom a krájame na obdĺžniky – len na druhý deň, keď torta odmäkne.

Plnka – pracovný postup:

V kastróli s hrubím dnom upražíme cukor (do žlta), pridáme múku, dobre premiešame a zalejeme s teplým mliekom. Za stáleho miešame varíme, kým nezhustne. Zhustnutú masu necháme vychladnúť. Kým nám toto chladne, vymiešame si maslo na penu. Do ochladnutého krému primiešame maslo a masu rozdelíme na 4 čiastky. Natrieme si 4 platne a piatou prikryjeme. Posypeme tortu vanilkovým cukrom a na druhý deň rozkrájame.

* Namiesto sódy bikarbóny a pečivového práška, mama používala salagáciu – „salajku“.

** Podľa ľúbosti, na okrášlenie torty môžeme použiť aj marhuľovú glazúru, čokoládovú polevu atď.

Marhuľová glazúra:

200 g. hladký marhuľový lekvár (džem);

100 g. castor cukor;

225 ml. vody.

V malom kastróli lekvár si rozmiešame na hladko a primiešame cukor a vodu. Varíme na miernom ohni, do zovretia. Neustále miešame, kým nám masa nie je priezračná, lesklá a hladká. Necháme ju vychladnúť a natierame.

Od času, ako sa svetové hospodárstvo našlo zaťažené finančnou depresiou, knižné obchody nám zaplavili najrozličnejšie kuchárske knihy so starými receptami. Obchody vynukujú tzv. „slow cookers” (tlakové hrnce), lebo občania čoraz menej navštevujú reštaurácie. Radšej, lacnejšie, chutnejšie a „pevnejšie“ jedlá si sami doma pripravia. Nejaký trend v tomto smere vidíme aj z vaších vyhľadávaní. Dozvedáte sa na guláše, paprikáše, recepty na kačky, kury, zajace, hovädzinu, bravčovinu... a pravda aj koláče, torty... avšak sú tu aj vyhľadávania na prípravu lekvárov, kompótov, nakladanie kapusty, zeleniny atď. atď. Všetkým odrazu vyhovieť nemôžeme, avšak ak sledujete receptár na našom blogu, patričné informácie postupne získate. Guláše sú už u administrátora. Nezadlho tam pribudne aj recept na nakladanie zeleniny, recept na nakladanie kapusty, nejaké makové torty už máme, ale dnes vám prinášame aj ďalší recept.

***********************************

Maková torta so slivkovým lekvárom.

Suroviny:

190 g. castor cukor;

100 g. maslo – neslané;

4 žĺtky;

1 lyžička postrúhaná citrónová kôra;

2 lyžičky postrúhaná pomarančová kôra;

100 g. mletý mak;

150 g. hladká preosiata múka;

1 lyžička pečivový prášok;

4 bielky;

2 lyžice rum;

½ šálky slivkový lekvár;

400 ml. sladká smotana – vyšľahaná s štyrmi lyžicami práškového cukra a 1 lyžicou citrónovej šťavy;

Niekoľko lyžíc nepomletého maku – na obsypanie bokov torty.

Pracovný postup:

Predhrej rúru na 175 – 180 °C. Pomasť si 23 cm. okrúhlu tortovú formu. Oblož ju papierom na pečenie.

Vyšľahaj si cukor s maslom na penu. Pridaj žĺtky (postupne, jeden po jednom).

Zmiešaj citrónovú, pomarančovú kôru, mletý mak, múku a pečivový prášok. Pridaj toto do maslovej hmoty a do všetkého primiešaj vyšľahané bielky. Prelož masu do formy a daj piecť. Asi 35 – 40 minút.

Upečený koláč vyberieme von z rúry, vyklopíme na mriežky, odstránime papier a necháme chladnúť.

Ochladnutý koláč rozrežeme na polovice, pofŕkame rumom. Jednu polovicu položíme na tacňu a potrieme ju s jednou tretinou smotany, ktorú sme vymiešali so slivkovým lekvárom. Prikryjeme druhou polovicou. Všetko potrieme vyšľahanou smotanou (vrch a boky). Boky obsypeme makovými zrnkami a vrch torty okrášlime striekačkou so zvyškom vyšľahanej smotany. Robíme cifry podľa vlastnej vôle a zručnosti.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com