…pripr. B. Kulíková
Základný vanilkový krém:
2 ½ šálky mlieko, alebo tekutá sladká smotana;
1 tyčinka vanilky, alebo 3 sáčky vanilkového cukru (asi 30 g.);
4 žĺtky;
¼ šálky castor (práškový) cukor;
1 lyžica škrobová múčka (gustin).
Do panvice si dáme 2 šálky mlieka, vanilku a cukor zohrievame to po bod vrenia.
V inej nádobe si dobre vyšľaháme žĺtky a škrobobú múčku.
Do žĺtkovej hmoty postupne zašľaháme horúce mlieko. Celú zmes prelejeme späť do panvice (kde sa varilo mlieko) a za stáleho šľahania, varíme do zhustnutia. (Varenie trvá asi 4 – 5 min.)
Príprava misy:
Suroviny:
5 kúskov piškótovej rolády, alebo lekvárom zlepené „detské piškóty“;
1 dávka „základný vanilkový krém“ (všetok skorej uvarený);
300 g. šľahačka (sladká smotana vyšľahaná s 3 lyžicami práškového cukra);
Ovocie:
3 kiwi ovocie;
1 šálka jahody;
½ šálky čučoriedky (ang. blueberry), alebo nejaké iné ovocie primeranej farby, aby sme dosiahli trojfarebnosť. (Ak nemame po ruke svieže ovocie, môžeme použiť aj kompóty.)
Postup:
Na dno misy (po možnosti sklennej), poukladáme piškótové rolády, pokropíme ich ovocnou šťavou (alebo aj nejakým likérom), zaleje vanilkovým krémom. Na vrch si dáme vyšľahanú smotanu a ozdobíme s ovocím.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára