…autor Božena Kulíková
Suroviny na cesto (corpus):
9 vajec;
9 lyžíc „castor“ cukor (jemnejšie zomletý, aby sa ľahšie rozpustil);
6 lyžíc ožiarené mleté orechy (lieskovce);
3 lyžice hladkej múky;
½ lyžičky pečivový prášok;
1 vrecúško vanilkového cukra.
Suroviny na plnku:
300 g. maslo (neslané);
150 g. kryštáľový cukor;
2 rebierká tmavej čokolády na varenie (70% cocoa);
1 lyžica hladkej múky;
1 vrecúško vanilkového cukra;
1 šálka vody;
1 lyžička čiernej jemne zomletej kávy;
100 g. práškový cukor.
Suroviny na čokoládovú polevu:
2 rebierká tmavej čokolády (na varenie);
3 – 5 lyžíc vody;
1 lyžica masla (alebo z plnky);
Postup práce na cesto:
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame cukor a vanilkový cukor. Šľaháme, kým sneh nie je tuhý a cukor úplne rozpustený, rozšľahaný. Zľahka zamiešame žĺtky, primiešame orechy zmiešané s preosiatou múkou a pečivovým práškom. Masu dáme do vymastenej a papierom vyloženej tortovej formy (31 x 25 cm.). Vložíme do mierne vyhriatej rúry (180 – 200°C) a pečieme asi 50 minút, alebo kým nám cesto nie je upečené. * Pozor! Rúru neotvárame prvých 40 min. aby nám cesto neupadlo. Keď je cesto upečené, rúru vypojíme a necháme to v rúre postať asi 10 min. Upečené cesto vyklopíme na mriežky, papier odstránime a necháme vychladnúť. Ochladnuté prekrojíme cez polovicu a plníme plnkou. Na toto použijeme asi jednu tretinu pripravenej plnky. (Jedna tretina sa použije na plnenie, jedna tretina na obtiahnutie torty a jedna tretina na zdobenie – cifrovanie.)
Postup práce – na plnku:
Do vody dáme vanilkový cukor a dáme prevrieť. Do nej zavaríme kávu a necháme ochladnúť.
Do malého kastróla (s rúčkou) dáme kryštáľový cukor, múku a postrúhanú čokoládu. Zalejeme s uvarenou kávou (použijeme asi polovicu), dobre premiešame a dáme variť do vodného kúpeľa (kde si to neustále miešame), kým sa cukor nerozpustí a krém nezhustne. Ak je veľmi hustý, pridáme ešte trochu zvyšnej kávy. Krém má byť polohustý. Kým sa krém chladí, vymiešame si na penu maslo a práškový cukor. Do vymiešaného masla postupne primiešame ochladnutý krém a ešte chvíľu miešame. Masa má byť hladká.
* Plnku si rozdelíme na tri časti. Jednou čiastkou naplníme rozrezanú tortu. Vrch potrieme čokoládovou polevou. Keď sa poleva ochladí, s druhou čiastkou plnky obtiahneme boky torty. Treťou čiastkou plnky ľubovolne ozdobíme (vycifrujeme) tortu.
Do rajnice dáme polámanú čokoládu, pridáme vodu a varíme zatiaľ, kým sa čokoláda nerozpustí. Nakoniec pridáme maslo (alebo plnku), dobre rozmiešame a potrieme tortu.
================
Dobré rady:
* Píľkovým nožom si cesto pozorne rozrežeme na polovice tak, že si každý roh štvorca poznačíme (narežeme) – toto nám poslúži, ako vodítko, aby nám rez bol pravidelný.
** Ako koľvek sa snažíme, ale horná strana upečeného cesta nikdy nám nebude úplne rovná a preto, keď si cesto rozrežeme, obrátime si ho. Horná strana pôjde dolu. Túto si natierame a po natrení, založíme to s pôvodnou dolnou stranou. Teraz nám torta bude úplne rovná, hladká a poleva sa ľahšie natiera.
***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára