…pripravila B. Kulíková
Suroviny:
1 – 3 lyžíc olej;
1 lyžica suchý rozmarín;
1 lyžica rasce;
3 strúčky cesnaku;
Soľ, čierne mleté korenie, prípadne i „Vegeta“ – na ochutenie;
Voda na podlievanie.
8 – 12 malých zemiekov (v šupke);
1 kg. jedlej tekvice („oláska“) pokrájané na asi prst hrubé mesiačiky;
500 g. ružičková kapusta (Brussel sprouts).
Postup:
Nôžku našpikujeme s cesnakom, potrieme ju olejom, posolíme, pokoreníme, obsypeme rozmarínom a rascou a dáme ju oddychovať aspoň 4 hodiny (alebo cez noc).
Rúru predhrejeme na 250°C. Nôžku vložíme do pekáča, prikryjeme a vložíme do rúry, kde sme si teplotu znížili na 180 – 200 °C. Pečieme asi 20 minút. Po 20 minútacvh pridáme do pekáča umyté celé zemiaky a pečieme prikryté ešte asi 10 min.
Pekáč vyberieme von. Odkryjeme, pridáme tekvicu, podlejeme s trochu vody a odkrytý ho vložíme do rúry. Pečieme na miernej teplote, do upečenia.
Medzičasom si v slanej vode uvaríme ružičkovú kapustu.
Upečenú nôžku necháme oddychovať 15 – 20 min. Pokrájame to na úhľadné kúsky a podávame s pripravenou zeleninou. Všetko si polejeme s omáčkou (gravy).
Omáčku (gravy) si pripravíme:
Šťavu, ktorá zostala v pekáči si odmastíme (s lyžicou) a zalejeme so škrobovou múčkou rozpustenou vo vode. (Asi 1 lyžica škrobovej múčky a 1 šálka vody, alebo vývaru.) Toto si povaríme (asi 3 min.), kým omáčka neprevrie a nezahustí sa. K vôli krajšiemu výhľadu, omáčku prepasírujeme (precedíme) cez sitko.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára