10 októbra 2009

Z receptára...Pečená kozľacia nôžka.

clip_image002[53]

 

…pripravila B. Kulíková

 

  

Suroviny:

1 kozľacia nôžka (asi 2 kg.); clip_image002

1 – 3 lyžíc olej;

1 lyžica suchý rozmarín;

1 lyžica rasce;

3 strúčky cesnaku;

Soľ, čierne mleté korenie, prípadne i „Vegeta“ – na ochutenie;

Voda na podlievanie.

8 – 12 malých zemiekov (v šupke);

1 kg. jedlej tekvice („oláska“) pokrájané na asi prst hrubé mesiačiky;

500 g. ružičková kapusta (Brussel sprouts).

Postup:

clip_image004

Nôžku našpikujeme s cesnakom, potrieme ju olejom, posolíme, pokoreníme, obsypeme rozmarínom a rascou a dáme ju oddychovať aspoň 4 hodiny (alebo cez noc).

Rúru predhrejeme na 250°C. Nôžku vložíme do pekáča, prikryjeme a vložíme do rúry, kde sme si teplotu znížili na 180 – 200 °C. Pečieme asi 20 minút. Po 20 minútacvh pridáme do pekáča umyté celé zemiaky a pečieme prikryté ešte asi 10 min.

Pekáč vyberieme von. Odkryjeme, pridáme tekvicu, podlejeme s trochu vody a odkrytý ho vložíme do rúry.  Pečieme na miernej teplote, do upečenia.

Medzičasom si v slanej vode uvaríme ružičkovú kapustu.

Upečenú nôžku necháme oddychovať 15 – 20 min. Pokrájame to na úhľadné kúsky a podávame s pripravenou zeleninou. Všetko si polejeme s omáčkou (gravy).

Omáčku (gravy) si pripravíme:

Šťavu, ktorá zostala v pekáči si odmastíme (s lyžicou) a zalejeme so škrobovou múčkou rozpustenou vo vode. (Asi 1 lyžica škrobovej múčky a 1 šálka vody, alebo vývaru.) Toto si povaríme (asi 3 min.), kým omáčka neprevrie a nezahustí sa. K vôli krajšiemu výhľadu, omáčku prepasírujeme (precedíme) cez sitko.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com