…pripráva B. Kulíková
Bravčová roláda s vajíčkami.
Suroviny:
750 g. zomleté bravčové mäso;
1 vajíčko;
7 lyžíc omrviniek;
1 stredná cibuľa – drobno posekaná;
1 strúčok cesnaku – drobno posekaný;
2 lyžice posekané lístoky petržlenu;
3 lyžice oleja;
½ lyžičky mletej rasce;
½ lyžičky mleté čierne korenie;
¼ lyžičky mletý oriešok.
Soľ podľa potreby. Môžeme si pridať aj „Vegetu“.
6 vajec – uvarené na mäkko;
1 lyžica omrviniek na posypanie fólii (alobalu);
1 – 2 šálky voda na podlievanie.
==========
Pracovný postup:
Vajíčka si varíme asi 3 – 4 min. (na mäkko). Necháme ich ochladiť a potom ich olúpeme.
V panvici si zohrejeme 2 lyžice oleja, popražíme na ňom cibuľu (do ružova), pridáme cesnak a lístoky a ešte trochu všetko spoločne popražíme. Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť.
V mise si zmiešame mäso, omrvinky, vajce, rascu, korenie, oriešok a pridáme vychladnutú upraženú zmes, posolíme a všetko dobre spracujeme. Nesmie sa lepiť na prsty. Ak sa ešte lepí, pridáme si 1 – 2 lyžice omrviniek. Spracovaná masa si musí oddychovať. Asi 20 – 30 min.
Medzičasom si zapojíme rúru na 180 °C, pripravíme fóliu (alobal). Veľkosť fólie nám závisí od veľkosti pekáča (ťapše) – má byť asi na dlaň väčšia od rozmerov pekáča.
Oddýchnutú mäsovú zmes vyložíme na fóliu, ktorú sme si vysypali omrvinkami a rozhrnieme ju na hrúbku asi jedného prsta. *Pozor! Všade okolo rozšíreného mäsa musíme mať čistý (nevysypaný) priestor v šírke asi jednej dlane, aby sme masu mohli zrolovať a uzavrieť konce.
Na takto rozšírenú masu (mäso) do radu po šírke mäsa, v hornej polovici poukladáme uvarené vajíčka a celú masu zrolujeme na valec. Konce fólie dobre zakrútneme a vložíme do pekáča. Podlieme si to s vodou a jednou lyžicou oleja. Pekáč prikryjeme a vložíme do mierne zohriatej rúry. Pečieme asi 20 – 30 min. Po tomto pekáč vyberieme von a valec pozorne zbavíme fólie. Pekáč s roládou (valcom) vložíme späť do rúry (mierne zohriatej, asi 180 °C) a pečieme ďalších asi 30 min. alebo kým sa nám mäso neupečie a nedostane peknú zlatistú farbu.
Upečenú roládu pokrájame na plátky a podávame s dusenými (na pare) zeleninami* a špenátovou (alebo kôprovou) omáčkou.
* Pri garnírovaní, kvôli výzoru, vždy si volíme zeleniny tak, aby sme na tanieri mali tri farby (najčastejšie červená, zelená a biela).
# Špenátová omáčka:
Suroviny:
300 g. posekaného špenátu (v obchodoch je to 1 balík zmrazeného);
1 strúčok postrúhaného cesnaku;
3 lyžice olej;
2 lyžice hladká múka;
Soľ, korenie na ochutenie a voda na podliatie podľa potreby.
Pracovný postup:
V panvici si na oleji popražíme múku, špenát a cesnak. Zalejeme s chladným mliekom a za neustáleho miešania privedieme do zovretia. Ochutíme a necháme, aby dobre prevrelo.
* Omáčka má byť stredne hustá. Hustotu si reguluje s mliekom a vodou.
** Namiesto mlieka môžeme použiť aj smotanu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára