Suroviny:
1,25 l. mlieko;
500 g. kryštáľový cukor;
2 balíčky vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkovej esencie);
3 lyžice kakao (na varenie);
2 rebierká čokolády (100 g.);
1 lyžička inštantnej kávy (instant coffee – nescafé);
štipku soli (na koniec noža – na zintenzívnenie vône a chuti čokolády);
šťavu z dvoch citrónov;
125 g. neslané maslo;
5 platní plástov (oblátok).
Pracovný postup:
Do väčšieho kastróla dáme cukor zmiešaný s kakaom, zalejeme mliekom a pozorne privedieme do zovretia. Znížime oheň a na malom ohni, za neustáleho miešania s drevenou varechou, varíme do zhustnutia. Pri konci pridáme polámanú čokoládu, kávu, vanilku, štipku soli a varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a masa nezhustne. Keď je plnka (krém) uvarená, zložíme z ohňa a necháme trochu ochladnúť. Do polochladnej plnky pridáme citrónovú šťavu a zase všetko dobre vymiešame. Konečne (do polotepletej plnky) pridáme maslo a zase dobre premiešame. Plnka má byť lesklá a hladká. Ochladnutú masu rozdelíme na štyri časti, natrieme na štyri platne, piatou platňou prikryjeme, niečím zaťažíme a na druhý deň krájame na kosoštvorce. (Diamond cut.)
….pripravila Božena Kulíková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára