19 októbra 2009

Drobné pečivo, Medové hviezdičky.Smotanové rožteky (kífliky).


 
 
 
 
 
...pripráva B.Kulíková

Medové hviezdičky

Suroviny:
250 g. neslané maslo „izbovej“ teploty;
¾ šálky castor cukor;
1/3 šálky tekutého medu;
2 žĺtky;
2 ¼ šálky hladkej múky;
½ šálky kysnutá (kvasnicová) múka (self raising);
½ malinový džem (lekvár) – môžete použiť aj marhuľový, šípkový, slivkový...

Pracovný postup:
Maslo, cukor, med a žĺtky vyšľaháme na penu. Pridáme preosiate múky a zľahka zmiesime, urobíme si lokšičku, zabalíme ju do igelitového obalu a vložíme do chladničky oddychovať aspoň na 30 minút. (Cesto v chladničke môže oddychovať aj dva dni.)
Predhrej rúru na 180 °C (mierne teplú). Priprav si dva plechy (ťapše), vymastené a obložené s papierom na pečenie.
Vyber si cesto z chladničky, rozdeľ ho na polovice. Na lopár si polož papier (na pečenie), polož naň cesto, prikry ho druhým papierom a takto ho rozvaľkaj na hrúbku asi 4 mm. Rozvaľkané cesto zase vlož do chladničky, aby si oddýchlo 15 minút.
Vyber z chladničky oddýchnuté cesto, polož na lopár (spolu s papierom) a 7 cm. hviezdičkovou formičkou vykrajuj koláčiky. Bude ich asi 20 z jedného pásu (lokše), spolu ich bude 40. Z 20. hviezdičiek, menšou formičkou (3,5 cm.) vykroj „vnútorné“ hviezdičky.clip_image002
Hviezdičky si prelož na pekáč a peč asi 12 min. alebo kým nebudú jemne hnedo-zlatisté.
Po upečení, hviezdičky sa majú chladiť na pekáči. Už vychladnuté, celé hviezdičky, natierame džemom a prikrývame s „vykrojenou“ hviezdičkou. Poukladáme na tácňu a posypeme s práškovým (vanilkovým) cukrom.

* Viď „ Z receptára starej matere“. Tam sú vanilkové venčeky, kde je recept veľmi podobný.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



Drobné pečivo: Broskyne.
Suroviny na cesto:
250 g. zmäknutej masti (môžete použiť aj neslané maslo);
2 šálky castor cukor;
2 vajcia;
2 šálky hladkej preosiatej múky;
2 šálky kysnutej preosiatej múky;
½ šálky plnotučné mlieko.

Suroviny na plnku:
100 g. postrúhanej tmavej čokolády na varenie (70% cocoa);
2 lyžice rum (čierny);
2 lyžice krištáľový cukor;
4 lyžice slivkovej marmelády;
50 g. mleté orechy;
Omrvinky z upečených koláčikov.

Suroviny na dekorovanie:
½ šálky plnotučné mlieko;
1/3 šálky jahodového extraktu (esencie), alebo aj višňový extrakt;
Niekoľko kvapiek červeného farbiva vhodného na konzumovanie.
½ šálky cukor.

Pracovný postup:
Predhrej si rúru na mierne teplú (170 °C). Zľahka namasti pekáč (35 x 40 cm.).
Zmiešaj masť s cukrom, pridaj vajcia, múku a mlieko a vypracuj si hladké cesto. Rozdeľ cesto na 4 – 5 čiastkou. Z každej časti si urob šúľanec a každý šúľanec si rozkrájaj na asi 1 cm. dĺžku a z každého kúska si urob guľôčku. Poukladaj guľôčky na pekáč a vlož do rúry. Pečenie trvá asi 15 minút. Upečené nechaj vychladnúť.
S lyžičkou, pozorne vykroj dolnú stranu koláčika, vydlab ho a získané omrvinky si odlož, lebo ich použijeme na prípravu plnky.
Už vydlabané koláčiky plníme plnkou ( vmestí sa tam asi pol lyžičky). Teraz si naplnené polovičky zlepíme a necháme ich, aby sa sušili. Asi 20 minút.
zlepené a „oddýchnuté“ broskyne namáčame do pripravenej dekoračnej zmesi. Jedno stranu zmočíme do čistého a druhú stranu do prifarbeného mlieka. Necháme ich trochu osušiť (asi 15 min.), po čom ich pováľame po cukre a ukladáme na tácňu.

* Porovnaj s receptom „Broskyne“ v časti „Z receptára starej matere“.

Príprava plnky:
Získané omrvinky a všetky pripravené suroviny si zmiešaj na polotuhú masu.

Zmes na dekorovanie: clip_image002[16]
Mlieko si rozdelíme do dvoch tanierov. V jednom bude len čisté mlieko a v druhom, do mlieka pridáme jahodový extrakt, alebo červené farbivo. (Hodí sa aj višňový extrakt.)

===============
Smotanové rožteky (kífliky).

Suroviny:
250 g. neslaného masla;
500 g. preosiata hladká múka;
300 ml. kyslá smotana;
50 g. kryštáľový cukor;
1 lyžička vanilkový cukor;
štipka soli;
postrúhaná kôra z jedného citróna;
čerešňová marmeláda;
práškový cukor.
* Miesto čerešňovej marmelády môžeme použiť aj iné marmelády, lekváre, ba čo viacej, plnku môžeme mať aj tvarohovú, makovú, alebo orechovú. (Pozri si plnky v časti „Z receptára starej matere“.)

Postup práce:
Maslo si rozkrájaj na menšie kocky a ručne ho roztri s múkou. Pridaj do tejto masy všetky zvyšné suroviny a vypracuj si hladké cesto. Nechaj ho oddychovať asi 30 minút.
Predhrej rúru na 180 °C.
Vymasť 35 x 40 cm. pekáč (ťapšu). Cesto rozvaľkaj na hrúbku „rezancového cesta“ (lasagne platne). Pravda, robíme to na pomúčenom lopári. Platňu si pokrájaj na páse (šírka pásu asi 15 cm.). Každý pás si teraz ľahko rozkrájame na trojuholníčky (12 x 15 cm.). Do trojuholníčka, na najširšiu časť, položíme ½ lyžičky marmelády. Trojuholníčky skrútime do rožtekov. Poukladáme ich na pekáč a pečieme asi 15 – 20 minút. Upečené a vychladnuté, posypeme s práškovým cukrom a podávame.

1 komentár:

Jara povedal(a)...

Doslovne mi potiekli sliny...Dakujem pani Kulikovà na receptoch a fotkach a na vasej namahe nam to vsetko tak priblizit.

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com