23 septembra 2009

Austrálske jedovaté pavúky.

Resize of Resize of 2007_04090058J.Kulik

 

 

………………pripravil Ján Kulík

 

Na náš segment o austrálskych jedovatých hadoch každý deň sa zapojí aspoň desať návštevníkov. Vypadá, že jedovaté hady ich priam fascinujú, ba neraz si tu vyhľadávajú aj informácie o jedovatých pavúkoch. Takéto niečo sme tu zatiaľ nemali, ale o nich pomerne dosť viem. V zamestnaní, v rámci poskytovania prvej pomoci, aj z tohoto sme museli robiť skúšky. Každé tri roky, lebo vždy sa ešte objavujú nové druhy a nové metódy poskytovania pomoci a tých jedovatých pavúkov je tu neúrekom. Niektoré sú krajne nebezpečné. Jedovatejšie od hadov. Niektoré, i keď nie sú toľko fatálne, predsa zapríčiňujú komplikácie.

Urobil som tu nejakú selekciu.

V Austrálii zatiaľ objavili až 70 rodín pavúkov a skoro 2000 samostatných druhov. Mnohé nebezpečné druhy sa bežne vyskytujú nie len v domácich záhradách, po dvoroch, ale aj v izbách, v ľudských príbytkoch.

Mouse – mýška.

clip_image002

 

Veľmi jedovatý druh. Hlavne samčeky sú veľmi agresívne. Následky uštipnutia sú lokálne pálivé opuchliny a veľké svrbenie.

===========

Red – Headed mouse – červenohlavá mýška.

clip_image004

Veľmi jedovatý druh. Hlavne samček. Následky uštipnutia sú rovnaké, ako pri predošlom druhu.

===================

Sydney Funnel- web – sydneyský lievikový.

clip_image006

Krajne jedovatý druh. Ako samčeky, tak aj samičky disponujú s atraxotoxin-om, jedným z najpotentnejších jedov v ríši zvierat. Uštipnutie bývalo po človeka fatálne, lebo dlhé roky nejestvoval antijed. V súčasnosti, ak sa okamžite obrátite na prvú pomoc, záchrana je možná.

Toto je krajne agresívny druh. Celkom bežne sa s nim stretnete v domácich dvoroch, v parkoch, ba aj na plážach sa vie ľuďom vkradnúť do topánok, do šiat čo si vyzliekli... Na šťastie, jeho teritórium je ohraničené. Centrom mu je mesto Sydney. Severnú hranicu tvorí mesto Newcastle a južnú, hranica N.S.W. a Victorie, avšak ak je „priliehavý“ vánok, vie zablúdiť až po mestá Omeo a Orbost, vo Victorii.

===============

White-tailed – bielochvosty.

clip_image008

Jeho uštipnutie nebýva smrtelné, ale zapríčiňuje komplikácie, ako hlavybôľ, vracanie, nespavosť, hnačku, boľasti svalstva a najmä dlhotrvajúce odumieranie mäsa. Ľudia bývajú poznačení na celý život. Vyskytuje sa skoro všade.

==================

Dysderid.

clip_image010

Jeho uštipnutie nebýva smrteľné, ale zapríčiňuje komplikácie, ako opuchliny na mieste uštipnutia a pomaly trábiace sa mechúriky, ba až vredy.

==============

Garden Wolf – záhradný vlk.

clip_image012

Toto je neagresívny druh, avšak potrené je sa ho strániť, lebo jeho uštipnutie býva veľmi boľavé, rana sa zapáli, infektuje a koža sa obyčajne začne pukať, sušiť.

==============

Fiddle – back = husľový chrbát.

clip_image014

Neagresívny, ale potenciálne nebezpečný druh. Jeho jed sa pokladá za veľmi potentný a zapríčiňuje hlavne ťažko trábiace sa vredy.

==========

Northern Green Jumping = severný zelený skokan.

clip_image016

Jeho uštipnutie sa nepokladá za smrtelné, ale zapríčiňuje komplikácie, ako hlavybôľ, vracanie, nespavosť, hnačku, zápal svalstva, triašku a upodozrieva sa, že zapríčiňuje aj hnísanie mäsa.

Red-back = červený chrbát.

clip_image018

Neagresívny druh, ale uštipnutie samičkou býva smrteľné. Na šťastie, protijed bol už dávno objavený, takže dnes, ak sa obrátite na najbližšiu zdravotnú stanicu, pomoc bude po ruke.

Najdete ich v každom dvore, v každej záhrade a to obyčajne skryté pod nejakým kameňom, tehlou, doštičkou, drevom, zahodenou handrou a pod. Samička je veľkosti hrášku a na chrbte má červený pás, lenže... lenže to môže byť aj pomarančový, žltý, ba ten pás tam nemusí byť ani viditeľný. Všetko závisí od toho, či je v neustálom „chládku“, skrytá, alebo občas na ňu príde aj denné svetlo, slnko.

Tento druh býva deťom atraktívny, takže už v najútulnejšom veku rodičia ich upozorňujú na „Red-back“.

Protijed objavili len v 1956. roku. Údajne, po ten 1956. rok zaregistrovalo sa 12 smrtelných prípadov. Od vtedy, žiadny.

==============

Spomenúť všetky jedovaté druhy, na tomto mieste ani nemôžeme. Máme tu len tie, s ktorými sa najskôr stretnete, ak žijete v Austrálii, alebo ak prídete sem na návštevu.

Okrem hadov, pavúkov, sú tu aj jedovaté mušle, jedovaté ryby, jedovaté stonohy, jedovaté chobotnice, jedovaté medúzy, jedovaté mravce... ba aj jedovaté rastliny. Stačí sa o nejakú len šuchnúť a už to máte. Na šťastie, takéto rastliny sú zväčša len v tropickej oblasti.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

P a v uuuu k y... brrrrrrr...

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com